2016/02/27

NAWYKI ŻYWIENIOWE A DOMOWE HISTORIE


Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.



DOMOWE ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE | 
CZYLI HISTORIA NASZEGO JEDZENIA |

Nawyki żywieniowe wynosimy najpierw z domu, potem z otoczenia, w którym żyjemy. Te pierwsze są zazwyczaj silniejsze, stają się naszymi przekonaniami np. co do sposobu przechowywania żywności, łączenia produktów, jadłospisu (przepisów) itd. Pokolenie dzisiejszych 30-40 latków doskonale pamięta czasy przygotowywania posiłków w domu KAŻDEGO DNIA, pamięta również przerzedzone półki sklepowe i pamięta smak produktów, które były dostępne tylko kilka razy w roku.

Ja osobiście wracam pamięcią do przydomowego warzywnego ogródka, sezonowych zbiorów warzyw i owoców (wykopki, zbieranie porzeczek i malin, ogórków, zrywanie szczawiu na zupę etc.) oraz do takich przepisów na potrawy, których dziś się już nie stosuje. Pamiętam doskonale wakacyjne obowiązki związane z pomocą babci lub mamie w porze obiadowej. Niektórym wyda się to bardzo szokujące, ale pamiętam taty hodowlę królików na mięso, przypominam sobie również "bicie świni" na potrzeby domowego przygotowania mięsa i wyrobów mięsnych (wszystko na przydomowym podwórku - jako dziewczynki z siostrami musiałyśmy przebywać w tym czasie w domu, był absolutny zakaz wychodzenia). Mamy i babcie co roku przygotowywały weki/słoiki lub (później) mrożonki. Wydaje się to wszystko takie instynktowne, naturalne.

Dziś jednak żyjemy w zupełnie innych czasach, choć nasz organizm wciąż jest ten sam. Nie wyobrażam sobie teraz wykopków czy patroszenia kilku kilogramów ryb. Czasy się zmieniły, bo świat się rozwinął i poszedł na przód. Z tego rozwoju trzeba jednak nauczyć się dobrze korzystać. W tych kilku dekadach życia tak wiele się zmieniło, prawda? Dzięki wspomnieniom z nostalgią wracam do tamtych czasów, moi rodzice jednak nie (w kontekście tylu obowiązków i zadań). Dziś żyje się łatwiej, szybciej, bez większego wysiłku. I w tym wszystkim gdzieś nam (mi z pewnością) po drodze zagubiły się pewne zasady. Zasady żywienia. Od jakiegoś czasu staram się je odnaleźć, dopasować do obecnych warunków i standardu życia. Jakieś 10 lat temu mój chrzestny (wprowadzenie: gdy ja wyjeżdżałam na studia do Wrocławia, jego synowie już mieszkali w dużych miastach i nikt za żadne skarby nie chciał brać domowego jedzenia w podróż;) wypowiedział takie słowa: jeszcze będziecie przyjeżdżali do domu za dobrymi jajkami, warzywami czy przetworami. I doczekały się słowa te spełnienia.

DOMOWE ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE

Od początku. 

Czasu nie cofniemy (i dobrze), jednak warto przypomnieć sobie pewne domowe rytuały, takie rodzinne zasady żywieniowe. Z pewnością każda rodzina takie ma. Ja dziś przypominam sobie, że u mnie w domu robiło się ogórki kiszone, kapustę kiszoną, zsiadłe (kwaśne) mleko, domowej roboty masło (za czasów małego dziecka), pijało się świeże mleko, kawę mieloną w takim młynku (chyba rosyjskim lub ukraińskim), używano śladowych ilości cukru, przygotowywano domowej roboty bułkę tartą, wino, jadaliśmy wszyscy razem regularnie posiłki (obiad i kolację), w niedzielę na stole czekało ciasto drożdżowe, a małym dzieciom podawano starte jabłko z marchewką. Wszystko to było przekazywane z pokolenia na pokolenie.  

Niby nieświadomie prawda? A jednak nie do końca. Zobaczcie:

  • Ogórki kiszone i kapusta pomagają walczyć z zakwaszeniem organizmu, odrobaczają, są naturalnym probiotykiem, regulują florę bakteryjną jelit, wspomagają trawienie i zmniejszają poziom cholesterolu. 
  • Zsiadłe mleko to źródło wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy B 12, A, potasu. Kwaśne mleko poprawia odporność organizmu, zapobiega biegunkom i problemom skórnym (świeże mleko zawiera laktozę - cukier, która przez wiele osób nie jest tolerowana; w zsiadłym mleku laktoza rozkładana jest przez bakterie, a tym samym lepiej tolerowana). 
  • Świeżo zmielone ziarna kawy - kawa pita w umiarkowanej ilości wpływa pozytywnie na stan ducha poprzez "pobudzanie" serotoniny, dopaminy i adrenaliny. Kawa jest również źródłem przeciwutleniaczy, ale także wolnych rodników (które powodują degenerację komórek w organizmie prowadząc do wielu chorób, przedwczesnego starzenia się). Najwięcej wolnych rodników znajduje się w kawie rozpuszczalnej! 

JESZ PO TO, BY ŻYĆ CZY ŻYJESZ PO TO, BY JEŚĆ? 

Staram się od kilku lat zmieniać swoje NABYTE złe nawyki żywieniowe, przypominam sobie te dobre i taki stosuję przepis na poprawę swojego zdrowia poprzez żywienie:

  1. Piję czarną kawę, bez dodatku mleka, sypaną. Przestałam pić kawę rozpuszczalną, która zawiera najwięcej wolnych rodników, jest wytworem sztucznym, a pita ze śmietanką źle wpływała na mój organizm (silne i częste bóle głowy). 
  2. Zsiadłego mleka nie mam możliwości zrobić (można je zrobić jedynie z mleka świeżego, takiego prosto od krowy, niepasteryzowanego), dlatego też kupuję kefiry, maślanki i jogurty naturalne. 
  3. Przestałam jadać w dużych ilościach jogurty owocowe (słodkie!). Jem tylko od czasu do czasu np. 7zbóż. 
  4. Ogórki kiszone i kapustę kiszoną kupuję lub przywożę z domu. 
  5. Od kilku lat (ok 2-3) piję tylko herbaty ziołowe (etap odstawiania czarnej herbaty z cukrem był trudny - początkowo piłam herbatę zieloną z cukrem i tak stopniowo odchodziłam od cukru). Teraz w mojej szafce kuchennej mam kilkanaście rodzajów herbat i ziół (zielone, rooibos, rumianek, szałwia, pokrzywa, melisa, dziewanna, bratek polny itp.).
  6. Zamiast cukru zaczęłam stosować (w małych ilościach do deserów czy czarnej kawy) ksylitol (wiem, ze jest strasznie drogi, ale z umiarem wystarcza na długo), miód lub cukier brązowy. Rzadko smażę. Używam parowaru, na parze robię ryby, warzywa, kurczaka. Warunek jest taki, że nie soli się potraw, a jedynie doprawia przyprawami. PS. jadam też smażone np. naleśniki, racuchy, filety etc.
  7. Do jogurtów naturalnych z płatkami owsianymi, suszonymi owocami dodaję łyżeczkę ostropestu. Więcej informacji znajdziecie w tym artykule.
  8. Zamiast zwykłego oleju rzepakowego używam do smażenia lub pieczenia oleju z pestek winogron. Można dostać go wszędzie, chyba tylko poza Biedronką (lub w mojej nie ma). Jest dużo zdrowszy niż "zwykły olej". Zresztą na rynku jest teraz przeogromny wybór olejów. 
  9. Codziennie piję jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki (przez zimę nie piłam, teraz ponownie zaczynam). Można go dodawać do sałatek, na zimno. Niektórym jego zapach i smak przypomina zioła prowansalskie lub oregano ;)
  10. Ostatnio kupuję makarony i mąkę z pełnego przemiału (ziarna zboża są oczyszczone jedynie z tych elementów nie jadalnych, więcej pod tym linkiem), żytnią bogatą w błonnik, który wypłukiwany jest z organizmu poprzez spożywanie białego pieczywa i mąki. A brak błonnika prowadzi do chorób cywilizacyjnych. 
  11. Odstawiłam słodycze, tzn. jadam je tylko w weekend. Za słodycze uznaję wszystko oprócz owoców i jogurtu (tego 7 zbóż). To odstawienie stosuje od niedawna. Nie wiem co będzie latem, gdyż jestem fanką lodów ;). 
  12. Piję więcej niż kiedyś wody. O wodzie już pisałam ostatnio <punkt 8> . Zwracam uwagę na mineralizację wody.

Wiele jeszcze o dobrym żywieniu nie wiem (np. cechy niektórych produktów, czytanie z etykiet, łączenie pokarmów to dla mnie czarna magia, utrzymywanie stałych godzin posiłków, powstrzymywanie się od jedzenia po 19.00). Staram się jednak łączyć aktualną wiedzę, podawaną w mass mediach i internecie, z wiedzą wyniesioną z domu rodzinnego. Pomimo, iż w moim domu jadało się dość tłusto (dużo smażonego, dużo mięsa) przy stosowaniu naturalnych produktów, to uważam, że połączenie tych dwóch światów jest możliwe. Należy tylko zwracać uwagę na to, jak reaguje nasz organizm. On zawsze zasygnalizuje nam, w którą stronę zmierzać. 

Z pozdrowieniami, 

Jo. 

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.
Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.

Zmiana nawyków żywieniowych. Domowe zwyczaje żywieniowe. Zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ziarna kawy, ksylitol.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz